Как може да се разреши демографската криза в България? Оказва се, че отговорът на този въпрос не е толкова лесен.

„Организацията „ДНК – Движение за национална кауза“ вече шест години работи по разрешаване на проблемите от демографската криза, но все още не виждаме тази визия, която България трябва да
има за да я преодолее“, каза Моника Иванчовска, която е председател на управителния съвет на ДНК и мениджър на платформата Bulgaria Wants You.

„91% от хората посочват, че основен проблем са нивата на доходите и качеството на здравеопазването. Раждаемостта е на трето място, което говори, че тази проблематика е съществена в дневния ред на българина и го осъзнаваме като сериозен проблем“, коментира социологът Димитър Ганев.

Според географа и писател Георги Бърдаров резултатите от проучването на ДНК не са изненадващи.

„Имаме два процеса, които са световни и това са ниската раждаемост и застаряващото население. Второто важно нещо обаче е здравеопазването у нас. България е на срамното първо място по обща смъртност в Европа и на едно от първите в света“, казва Бърдаров.

„Моята теза е, че единствената крачка напред е увеличаване на младото, активно население. Няма как без тях за разрешим демографската криза“, каза Бърдаров.
„Най-голяма подкрепа събира вдигането на детските надбавки“, пояснява Ганев.
„Ако сега не задържим българите в местния пазар, няма да пожънем бързо успеха и да преодолеем тази криза“, смята Иванчовска.

Виж видео от интервюто: https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/kak-da-se-razreshi-demografskata-kriza-u-nas.html