Движение за национална кауза (ДНК) ще организира първата от години насам национална дискусия за решаване на негативните демографски тенденции у нас.

В подкрепа на острата нужда от мерки за справяне с демографската криза идва и национално представителното социологическо изследване, изготвено от „Тренд“ по поръчка на ДНК. Днес, в ефира на bTV, социологът Димитър Ганев обяви и стряскащите цифри:

„Традиционно социалната проблематика, и по-точно нивото на доходи, доминира като най-сериозен проблем в България. Близо 91% от българите го сочат като основна причина за емиграция. Едва 11% от българите са запознати с настоящите мерки и държавни документи за справяне с демографската криза. Най-сериозно одобрение среща предложението за увеличаване на детските надбавки – 83 %.“.

Под надслов „Демографията няма цена“ на 9 юни в София Тех Парк Сдружението ще събере на едно място представители на правителството, бизнеса, държавни институции, работодателски организации, синдикати и експерти.

Амбициите на организаторите са да поставят на обществено обсъждане предложения за конкретни политики, които имат за цел преобръщане на негативните демографски тенденции у нас. ДНК ще предложи законодателни промени в няколко направления: данъчни облекчения, насърчаване на раждаемост и социални стимули, подобряване средата за отглеждане на деца и образование. Събраните мерки са плод на многогодишен труд, изследвания и анализи на чуждите практики.

Основателят на ДНК Андрей Арнаудов коментира в аванс част от предложенията, които неправителствената организация ще постави на дискусията на 9 юни:

„Предлагаме увеличение и разширяване обхвата на детските надбавки до 200 лв на месец за всяко дете, което има български паспорт и расте на българска територия до навършване на 18 годишна възраст. Т.нар. “универсални“ детски надбавки за всички деца, без никакви изключения, се прилагат в редица европейски държави – Естония, Австрия, Германия и Финландия. Друго предложение на ДНК е свързано с данъчната политика и вече се прилага в Полша, а именно – възстановяване на данък общ доход до навършване на 29 години.“

В деня на Националната дискусия „Демографията няма цена“, която ще се предава на живо в социалните мрежи, ще се проведе и кариерния форум „Живот и кариера – защо в България?“. Той се организира от Economic.bg, ДНК и платформата Bulgaria wants you, която е мост между бизнеса и хората, предлагайки шансове за кариерно развитие, както за българите в страната, така и за тези в чужбина.

„Мащабът на събитието на 9 юни е без аналог. По предварителни данни в „Живот и кариера – защо в България“ ще вземат участие близо 100 водещи компании, които буквално ще търсят своите нови служители сред посетителите на щандовете с техни представители. Целта ни е реално да мотивираме присъстващите да се развиват у нас и да ги запознаем с възможностите за работа, които компаниите в България предоставят. Форумът включва и лекторски панел, на който посетителите ще имат възможност да получат безценни съвети от професионалния и житейски опит на реализирани предприемачи и бизнес лидери.“– коментира Моника Иванчовска, мениджър на платформата Bulgaria wants you.

Кариерното изложение е напълно безплатно за посетителите, но изисква предварителна регистрация на www.bulgariawantsyou.com/events

Медийни партньори на събитието bTV Media Group и Kmeta.bg.

С подкрепата на БАТ България и “Асарел-Медет” АД.